Producties

Torch Song Trilogy – 2019

Merano viert 20-jarig jubileum met de klassieker Torch Song Trilogy
In het tragisch-komische theaterstuk “Torch Song Trilogy” worden 3 periodes uit het leven van dragqueen Arnold Beckoff, belicht.
Arnold werkt in een nachtclub als travestiet, waarin zijn ‘stoere’, ordinaire kant uitstekend kan gedijen. Met zijn wrange humor houdt hij iedereen op afstand, terwijl hij verlangt naar een man voor een huisje-boompje-beestje relatie, goedgekeurd door de vereniging van huisvrouwen. Maar wie mag er dichtbij komen? Wie laat hij toe bij z’n kwetsbare ‘ik’? Is het Ed? Een in-de-kast-homo die uiteindelijk een relatie met een vrouw aangaat zodat zij kan dienen als bewijs voor zijn “normaliteit”. Of is het Alan? Een fotomodel supernicht in hetero-cadeauverpakking, die te knap en te jong voor Arnold is maar onbevangen en zonder angst zich in het avontuur ‘Arnold’ durft te storten?
In Torch Song Trilogy passeren verschillende relaties van Arnold de revue waaronder ook de relatie met zijn moeder. Type: “je hebt maar één moeder in dit leven”. De moeder die moeite heeft om Arnold te accepteren zoals hij is met al z’n nukken en grillen. Ze probeert hem wel te begrijpen maar als je zoveel op elkaar lijkt, is dat nog niet zo eenvoudig.
De schrijver, Harvey Fierstein heeft bij het schrijven van de Torch Song Trilogy vooral inspiratie geput uit z’n eigen leven. Torch Song Trilogy is geschreven met een scherp gevoel voor humor. Het soort humor dat je ontwikkelt uit zelfbescherming tegen een maatschappij waarin homoseksualiteit nog steeds niet helemaal geaccepteerd is en waarin homohaat bij tijd en wijle de kop weer opsteekt.
Spelers
ARNOLD – William van Haren
ED – Fred Wolters
LAURA – Suzanne Drabbe
ALAN – Sander Konings
DAVID – Tom van Zitteren
MA BECKOFF – Eric Dechnar
SHOWGIRL – Rita Binkhorst

Regie: Marcel Stoks

Auteur: Harvey Fierstein

Je lijkt wel een wijf – 2018

 

Twee broers, opgegroeid in een verstikkend milieu waarin je werd geacht je te conformeren aan de gangbare normen, vooral als het aankwam op mannelijkheid en vrouwelijkheid, worden na de dood van hun moeder geconfronteerd met hun jeugd en identiteit. Ze komen zichzelf hierbij keihard tegen als ze noodgedwongen aan elkaar worden overgeleverd en er geen ontsnappen meer mogelijk is.

De homoseksuele jongere broer heeft zich ontworsteld aan het bedompte milieu door vrijelijk zijn eigen leven te leiden. De oudere broer heeft zich altijd geconformeerd en zijn identiteit ontkent. De situatie wordt nog gecompliceerder als de partner van de jongere broer de zaak verder op de spits gaat drijven.

De drie mannen dienen zich tot elkaar te verhouden maar weten niet goed hoe. Onvermogen, leugens, schaamte en geheimen staan wederzijds begrip danig in de weg. De onderhuidse spanningen lopen op waardoor de druk steeds verder toeneemt. De maskers vallen af en ze worden gedwongen naar zichzelf te kijken wie ze werkelijk zijn en waar ze staan op dit punt in hun leven.

Dit nieuwe toneelstuk van Theater Merano is gebaseerd op verhalen uit de levens van de drie spelers waarbij thema’s als identiteit, schaamte en acceptatie de rode draad vormden.

Disclaimer: Niet alles is autobiografisch.

Regie: Rita Binkhorst en Marcel Stoks

Spelers:
Eric Dechnar, William van Haren, Fred Wolters en Rita Binkhorst

 

The Normal Heart – 2017

 

Het toneelstuk ‘The Normal Heart’ vertelt het dramatische, aangrijpende en vaak hemeltergende verhaal van de begindagen van de HIV-AIDS-crisis in New York in de vroege jaren ’80. Het theaterstuk werpt een openhartige blik op de seksuele moraal van die tijd en hoe de koppen in het zand gingen bij de eerste sterfgevallen in de homoscene. Een kleine groep homo-activisten leverden strijd om de waarheid over de epidemie aan het licht te brengen. Hun strijd tegen de ontkenning en stilte van de gevestigde orde plaats ook hun onderlinge relaties onder hoogspanning

Regisseur: Rita Brinkhorst

Spelers
Ben – Tjeu Borremans
Bruce – Fred Wolters
Craig/Hiram Keebler – Herman Sittrop
Emma – Suzanne Drabbe
Felix – Swen Hartman
Mickey – Emiel Dekker
Ned – Eric Dechnar
Tommy – Marcel Stoks

 

AFTERPARTY – 2015/2016

 

FLYER_AFTERPARTY_web‘Afterparty’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over het leven van April en Corine. Twee transgender vrouwen die elkaar na veertig jaar, per toeval, terug zien in een hotel in Casablanca. Ieder hebben ze zo hun redenen om nog één keer terug te gaan naar de plek waar ze opnieuw geboren werden. Corine heeft vriendin Frida meegenomen, alleen weet Frida niet wat voor geheim April en Corine delen. Over wie ze waren en wat ze geworden zijn.
“kan iemand mij eindelijk vertellen wat hier aan de hand is!” Onder de steeds verder opvoerende druk van April komt Corine steeds verder in het nauw. Hoe gaat zij zich hier uit redden?
‘Afterparty’, gaat over de maakbaarheid van de mens en wat hier de prijs van is. In dit tragikomische stuk zien we hoe de vrouwen worstelen met de demonen die zich aandienen in de herfst van hun leven waarin het verlangen naar begrip en oprechte vriendschap een grote rol spelen.

Regisseur: Eric Dechnar

Spelers
April – Fred Wolters
Corine – Emiel Dekker
Frida – Suzanne Drabbe, Rita Brinkhorst
Mike – Tjeu Borremans

 

FESTEN – 2014

 

posterFESTEN_webIn seizoen 2014/2015 zet Theater Merano het feestje van de familie Hansen op de planken in het stuk Festen; een toneelbewerking naar de gelijknamige Deense film van Thomas Vinterberg.

Het stuk draait om een familiereunie ter ere van de 50e verjaardag van een succesvolle hotelier. Hij heeft iedereen uitgenodigd, want na de zelfmoord van zus Linda is de familie Hansen wel weer eens toe aan een echt feest. Moeder Els hoopt de familie in goede gezondheid en harmonie weer bij elkaar te krijgen, maar daar is wel het een en ander voor nodig. Zo heeft zoon Michael – die zich het jaar daarvoor nog had vergrepen aan een van de serveersters – eerst iets goed te maken. Daarnaast is het de vraag of de familie de partnerkeuze van dwarse dochter Helène wel zal kunnen waarderen. De ogenschijnlijke schittering van familieharmonie, rijkdom en succes blijkt de dekmantel voor broeiende relaties, leugens en bedrog. Wanneer Christian gevraagd wordt een toespraak te houden, gooit hij de knuppel in het hoenderhok. Lang onderdrukte familiegeheimen komen letterlijk en figuurlijk boven water.

Festen gaat over de acceptatie van een verleden; over het doorbreken van patronen; het maken van keuzes; over schuld en onschuld. Over verstopte emoties in een schijnbaar gelukkige familie. Ieder huis draagt zijn kruis. Maar de manier hoe daarmee om te gaan, is altijd een persoonlijke keus.

“Festen” is alweer de 18e  productie van de Nijmeegse theatergroep Merano. Sinds haar oprichting in 1998, is Merano een begrip in Nijmegen geworden als een energieke theatervereniging met sterke wortels in de homoseksuele gemeenschap. Merano brengt stukken met een vernieuwende kijk op interpersoonlijke relaties waarbij de thematiek raakvlakken heeft met homoseksualiteit.

Auteurs: Thomas Vinterberg, Mogens Rukov en Bohr Hansen
Regisseur: Marcel Stoks

Spelers
Eduard – Eric Dechnar
Els – Yvette Tijmes
Christian – Maarten van den Broek
Helene – Suzanne Drabbe
Michael – Fred Wolters
Roos – Mariska van Ruiswijk
Helmut – Herman Sittrop
Hans – Costa Iconomou
Pierre – Emiel Dekker
Jenny – Femke Corbeek

 

STERREN VAN DE HEMEL – 2013


Poster_SVDH_web

‘Als dan toch iemand de lul is, kan het maar beter de kip zijn’, volgens Paul in het nieuwe stuk van theatergroep Merano “Sterren van de Hemel”. Maar het zal niet alleen de kip zijn die ontveld en ontbeend op een serveerschaal eindigt. Merano zapt in 15 tragikomische scènes tussen 3 verhalen van het zoeken naar geluk en hoe dat je leven op z’n kop zet.

We zien het lesbische stel Myrna en Hanna, dat, na een parade aan donoren en IVFtrajecten, eindelijk een kind verwacht. Hiermee lijkt een lang gekoesterde wens uit te komen maar waar past Hanna’s verlangen naar stilte in Myrna’s hoop op een gelukkig gezinnetje?

Mark en Paul hebben elkaar gevonden, nadat ze jarenlang op de eeuwige jachtvelden van de Warmoesstraat op zoek moesten naar een vriendje. Echter, tevreden thuis zijn bij zijn Paul is ondraaglijk voor Mark. Sinds hij weet dat hij seropositief is, verandert hij in een uitgaansbeest. Leer in de Roxy, een cockring om je hals, vechtende travestieten, het kan niet kinky genoeg. Als Mark tijdens een van zijn wilde nachten ook nog Danny, de beste vriend van Paul, tegenkomt, wordt het zwart tussen de sterren… Oscar Wilde zei het al: “we are all in the gutter, but some of us are looking at the stars”.

Charly, Colette en Trudy vormen een achtergrondkoortje en dromen van de grote doorbraak tijdens het kerstgala in Ahoy. Is de ambitie en binding van het achtergrondkoor groot genoeg om de roem te bereiken waarop ze vurig hopen? Charly heeft in ieder geval genoeg van het zwoegen in een HEMAtaarten bakkerij en Colette is via de moedermavo ontsnapt uit een leven in de bediening, vol truckers die meer van haar willen dan een halve kip. Trudy klampt zich vast aan haar Bach-partituren en vraagt zich vertwijfelt af of de showbizz wel haar echte droom is.

Uiteindelijk is iedereen op zichzelf teruggeworpen en later, altijd later, komt iedereen tot de conclusie dat die keuzes vaak meer met het hart en de hormonen zijn gemaakt dan met gezond verstand. De roze babyboom, het grote aantal scheidingen bij lesbische stellen, de huidige tendens waarin homomannen het niet zo nauw nemen met veilig vrijen wordt in dit stuk op een originele manier voor het voetlicht gebracht. Merano brengt dit tragikomische stuk van Frank Houtappels (schrijver van o.a. Koefnoen, ‘t Schaep en Gooische vrouwen) met trots en flair!

Auteur: Frank Houtappels
Regisseur: Eric Dechnar

Spelers
Myrna – Nicole Honneff
Hanna – Syl van Bommel
Danny – Fred Wolters
Mark – Cliff Molewijk
Paul – Herman Sittrop
Colette – Mariska van Ruiswijk
Trudy – Baukje van der Veen
Charly – Marcel Stoks

 

BEMOEIZUCHT – 2012

 

“Bemoeizucht” gaat over twee mannen, Peter en Marco, wier homorelatie ter discussie gesteld wordt in een vriendenkring, die oorspronkelijk van één van hen is. De vriendengroep probeert deze relatie onderuit te halen, om er voor te zorgen dat Peter weer bij Anke, zijn ex, terugkeert.  Peter voelt zich echter inmiddels beter thuis in homokringen. De onderlinge krampachtige verhoudingen maken duidelijk dat ieder overal een mening over heeft, zolang het maar niet over zichzelf gaat. Wanneer er opnieuw een avond belegd wordt, waarop de relatie tussen Peter en Marco centraal staat, loopt deze volledig uit de hand.

“Bemoeizucht” (1982) is het eerste toneelstuk van Paul Haenen. Het stuk legt de (10) spelers quasi oppervlakkige teksten in de mond. Het is die tekst, samen met het non verbale spel dat het stuk maakt. Paul Haenen schreef “Bemoeizucht” om de treurigheid van het gewone mensenleed te laten zien.  Het gaat over eerlijkheid, hypocrisie en eenzaamheid.  “Bemoeizucht” is hysterisch,  geestig en tragisch tegelijk.

Het stuk is typisch Paul Haenen. En ondanks zijn leeftijd zeer actueel. De moderne mens zal de wereld om zich heen en, als het goed is, ook zichzelf herkennen. Dat laatste moet haast wel de bedoeling van de schrijver zijn geweest. En voor Theater Merano een hele mooie uitdaging.

“Bemoeizucht” vergt het uiterste van de acteurs qua timing, stil spel en taalgevoel. Sommige scenes zullen absurdistisch aandoen. Op dat punt zal “Bemoeizucht” voor ons publiek een totaal andere ervaring, dan “Kaalslag”, onze succesvolle productie uit 2011, worden. Misschien schuilt hierin een risico en loopt het publiek gillend weg. Wij vinden het vooral spannend. Spannend om nu aan te werken en straks voor u op de planken te brengen. “Bemoeizucht” wordt heftig, dat kunnen wij beloven. In dat opzicht past het stuk uitstekend in de lijn van onze eerdere producties en zal het er (hopelijk) zelfs bovenuit steken. Wij gaan er hoe dan ook vol voor!

Auteur: Paul Haenen
Regisseur: Nicole Honneff

Spelers
Anke – Baukje van der Veen
Karin – Syl van Bommel
Peter – Eric Dechnar
Marco – Maarten van de Broek
Saskia – Marcel Stoks
Fred – Cliff Molewijk
Els – Thom Brouwer
Frans – Herman Sittrop
Ober – Fred Wolters

 

KAALSLAG – 2011
Kaalslag is een tragikomisch toneelstuk over een groep vrienden, vijf mannen en één vrouw, die regelmatig weekendjes met elkaar doorbrengt in een huis aan de rand van een bos.

Tegen de achtergrond van de dreiging van grootschalige en rigoureuze kap van het bos lachen, roddelen, borrelen deze vrienden wat af. Ook overleggen ze over de vraag hoe flamboyant hun Canal Pride boot er dit jaar uit moet zien voor het bekende evenement in Amsterdam. Er is geen vuiltje aan de lucht totdat een dramatische gebeurtenis hun levens op z’n kop zet.

In dit avondvullende theaterstuk zien we hoe de vriendengroep, variërend in de leeftijd van 21 tot 47 jaar, omgaat met die gebeurtenis. Het is komisch en tegelijk tragisch om te zien dat niemand in eerste instantie doorheeft dat de kramp waar ze met z’n allen in zijn geschoten een grotere bedreiging voor hun vriendschap vormt dan die ene dramatische mededeling.

Hoe steviger de één zich probeert vast te klampen aan de ander, hoe meer ze allemaal dreigen kopje onder dreigen te gaan. We zien iedereen worstelen met loyaliteit, verraad en angst. Met de moed der wanhoop proberen ze hun vriendschap in stand te houden.

Als de vrienden dan ook nog (te?) nonchalant met zaken als ‘lust’, ‘liefde’ en ‘seks’ omgegaan, dan zetten ze zelf pas echt de bijl aan de wortels van hun vriendschap.

Komt het besef nog op tijd om de teloorgang van de eens zo bruisende vriendengroep een halt toe te roepen of is het daarvoor al te laat?

“Kaalslag” is een pijnlijk geestige tragikomedie waarbij steeds op het randje wordt gebalanceerd en de kanteling voortdurend en beangstigend dichtbij ligt. Het stuk schuwt de actuele thema’s in de homoscene bepaald niet, zoals de tendens om het niet meer zo nauw te nemen met safe sex.

“Kaalslag” is af en toe ruw, confronterend en “in-your-face”, maar vaak ook prikkelend komisch.

Duur: 2 x 50 minuten
Geschreven door: Eric Dechnar
Regisseur: Eric Dechnar

Spelers:
Barto –Herman Sittrop
Tess – Nicole Honneff
Niels – Marcel Stoks
Tijn – Cliff Molewijk
Anton – Fred Wolters
Jordy – Alexander Remkes
Productie: Theater Merano/www.theatermerano.nl

Voor meer foto’s

 

UIT LIEFDE – 2010


Het toneelstuk “Uit Liefde” is een meeslepende tragikomedie over ambitie, verleiding, pure passie en de hoge prijs die daarvoor moet worden betaald. Gespeeld door Theater Merano in december 2010.

Uitgeefster Odille, komt met huisvriend Rollo thuis na een boekpresentatie. Bij het doornemen van de post leest ze in een brief dat haar echtgenoot Lenhard verliefd is geworden op Victor . Aanvankelijk niet onder de indruk van het “knipperbollen” van haar man maar toch nieuwsgierig geworden besluiten Odille en Rollo er achter te komen wie deze jongeman is.

Lenhard, Odille en huisvriend Rollo laten de frisse en enthousiaste Victor in hun leven toe. Ze genieten met volle teugen van zijn jeugdige charme en energie. Tot de jonge man zijn ware gezicht laat zien, en dan is het te laat. Victor confronteert hen met hun angsten en tekortkomingen. Zonder dat iemand het merkte, heeft hij de fundamenten van hun veilige en vertrouwde bestaan aangevreten. Het ooit zo evenwichtige drietal vindt zichzelf terug in een levensgevaarlijk spel, waar hartstocht, knagende twijfel en allesverzengende jaloezie de regels bepalen en waar geen ontsnappen meer aan is.

Geen onderwerp ter wereld houdt de mensen al eeuwenlang zozeer bezig als de Liefde. In “Uit Liefde” doen mensen elkaar de mooiste maar ook de meest afschuwelijke dingen aan. Maar uit liefde voor wie? Voor de ander of voor jezelf? Liefde is een weids begrip dat zich niet laat beperken door grens, leeftijd of geslacht. Tussen homo- of heteroseksuele liefde bestaat geen wezenlijk verschil. De liefde voor een ander mens is alleen niet altijd even onvoorwaardelijk en onbaatzuchtig als het glazuur eraf gelikt is.

‘Uit Liefde’ – 2010
auteur: Frank Houtappels
Regisseur: Eric Dechnar
Bewerkt door: Eric Dechnar en Fred Wolters

Spelers:
Nicole Honnef – Odille Bronshoff
Cliff Molewijk – Victor Philemon/Bart Snoek
Herman Sittrop – Rollo (Roelof) de Vries
Fred Wolters – Lenhard Bronshoff

Voor meer foto’s

 

F.O.K! Fijne Ouwe Klootzak – 2009

 

“Een liefdesverhaal tussen twee mannen”

In het toneelstuk`Fijne Ouwe Klootzak!` worstelt het stel Charlie en Harry, twee homosexuele mannen, met de ouderdom en met elkaar binnen de muren van hun kapsalon. Hun worsteling gaat gepaard met melancholie, angst, woede, en verlies aan decorum, waarbij ook hun zelfrespect op het spel staat.

Ze slijten  hun dagen, tussen de knipbeurten door, met plagerijen en gekibbel en terend op hun herinneringen lijken ze zich verbonden te voelen in de wetenschap dat de liefde voor elkaar ooit heeft bestaan. Ze weten wat ze aan elkaar hebben en ze kennen hun plaats. Het heeft er alle schijn van dat die herinneringen het geraamte  van hun relatie vormt en dat `voorspelbaarheid`de veilige huid is die daar om heen hangt. Maar schijn bedriegt en heel lang duurt de geveinste harmonie dan ook niet. Vooral als Charlie zijn, anders zo meegaande, partner Harry voorbij het toelaatbare drijft, wordt de balans ernstig verstoord.

Compleet uit het lood geslagen en met de moed der wanhoop worstelen Charlie en Harry met een niet langer te verhullen realiteit die hun relatie komt binnengestormd. De fundamenten, gebouwd op hun herinneringen, staan zelfs op instorten en het gaat erop lijken dat `vroeger`  niet meer genoeg is.

Met veel humor en virtuositeit wordt dit bewerkte toneelstuk, door Theater Merano, op de planken gebracht. `Fijne Ouwe Klootzak`is een tragikomisch stuk dat de toeschouwer zal laten lachen en af en toe zal laten huiveren waarbij een zekere ontroering voor de karakters Charlie en Harry wellicht op de loer zal liggen. Het zal op tijden dwingen tot zelfbespiegeling en op andere momenten weer relativerend werken.

‘F.O.K! Fijne oude klootzak’ – 2009
auteur: n/a
Regisseur: Nicole Honnef
Bewerkt door: n/a

Spelers:
Eric Dechnar – Charlie
Fred Wolters – Harry

Voor meer foto’s

 

Torch Song Trilogy – 2008


 

Theater Merano vierde het 10-jarig jubileum met de klassieker Torch Song Trilogy
In de Torch Song Trilogy worden 3 periodes (aktes) uit het leven van de hoofdpersoon, Arnold Beckoff, belicht waarin hij vooral worstelt met de liefde. Liefde voor zijn vriend, familie, moeder, zichzelf. Het leven?


Arnold werkt in een nachtclub als travestiet, waarin zijn ‘stoere’, ordinaire kant uitstekend kan gedijen. Met zijn wrange humor houdt hij iedereen op afstand, hoewel hij verlangt naar een relatie met een man voor een huisje-boompje-beestje in een dubbele laag chocola en goedgekeurd door de verenining van huisvrouwen. Maar wie mag er dichtbij komen? Wie laat hij toe bij z’n kwetsbare ‘ik’?   Is het Ed?  Een in-de-kast-homo die uiteindelijk een relatie met een vrouw aangaat zodat zij kan dienen als bewijs voor zijn “normaliteit”. Of is het Alan? Een fotomodel supernicht in hetero-cadeauverpakking, die te knap, te jong voor Arnold is maar onbevangen en zonder angst zich in het avontuur ‘Arnold’ durft te storten? Het zoeken naar liefde is op zich één ding, maar de liefde vasthouden….

In dit tragi-komisch toneelstuk passeren verschillende relaties de revue waaronder ook de relatie met zijn moeder. Type: “je  hebt maar één moeder in dit leven”. De moeder die moeite heeft om Arnold te accepteren zoals hij is met al z’n nukken en grillen. Ze probeert hem wel te begrijpen maar als je zoveel op elkaar lijkt, is dat begrijpen nog niet zo eenvoudig.

Het toneelstuk de Torch Song Trilogy dateert uit 1981 en heeft zich ontwikkeld van een off-off broadwayproductie naar het grote toneelwerk op Broadway en is uiteindelijk bewerkt tot filmscript en met veel succes op het filmdoek verschenen. In de film werden de hoofdrollen vertolkt door Harvey Fierstein (de schrijver), Matthew Broderick en Anne Bancroft. In Nederland is de Torch Song Trilogy in 1995 op de planken verschenen met o.a. Paul de Leeuw, Pleuni Touw en Anthony Kamerling.

‘Torch Song Trilogy’ – 2008
auteur: Harvey Fierstein
Regie: Eric Dechnar, regieassistent: Eric Veerman
vertaling: Guus Vleugel / Ton Vorstenbosch.
Bewerking Nederlandse vertaling: Fred Wolters / Eric Dechnar
Decor, kostuums, licht en grime: Theater Merano

Spelers
ARNOLD – Fred Wolters
ED – Tom Huntink
RICK – Willie Luttikholt
LAURA – Nicole Honneff
ALAN – JanSikon
MA BECKOFF – Syl van Bommel
DAVID – Marcel Stoks

Voor meer foto’s

 

Anterotikon – 2007

 

Anteroticon is de elfde productie van de Nijmeegse Homotheatervereniging Merano.
In een villa in Hongarije zitten acht acteurs min of meer opgesloten in afwachting van hun regisseur.
Ze zijn afzonderlijk  uitgenodigd om in diens nieuwe film te spelen. sommige kennen elkaar al en hebben al een mooie (minder mooie) geschiedenis met elkaar, andere zijn nieuw in het vak of komen uit de soap of porno wereld.
De regisseur blijkt in een ziekenhuis opgenomen te zijn en het onzeker wanneer hij zal arriveren.
Als de verveling toeslaat, besluiten de acteurs om de voor hen bedachte rollen  alvast improviserend te gaan uitspelen. Met een grote impact:
Hoe meer maskers er op gaan , hoe minder de sociale wetten lijken te gelden.

Anteroticon is een toneelstuk van Karst Woudstra (1974, Leiden).
Woudstra studeerde onder meer Scandinavistiek en is de ontdekker van de Noorse Schrijver
Lars Noren voor het Nederlandse toneellandschap geweest.
Hoofdthema in Woudstra’s toneelstukken is het laten zien van geloofwaardige  realistische personages, getekend door hun verleden.

‘Anteroticon’ – 2007
auteur: Karst Woudstra
Regie: Monique in het Veld

Spelers:
Fred Wolters, Eric Dechnar, Willie Luttikholt, Syl van Bommel, Tom Huntink, Eric Veerman, Marcel Stoks, Linde Notmeijer

Voor meer foto’s

 

Koude Kerst (improvisatie theater) – 2006

De familie van Heerbeek viert de traditionele kerstviering in hun Zwitserse chalet. Dit jaar zal de Kerst voor het eerst zonder moeder plaatsvinden, maar vader is vastbesloten de sfeer hierdoor niet te laten bederven. Voor de rest van het gezin zorgt dit voor verwarring. ‘Koude Kerst’ is ontstaan uit improvisaties en rekent af met het geromantiseerde ‘gezellige’ kerstvieren. Merano speelt theater met een frisse kijk op de menselijke verhouding.

Regie: Inne van Lith
Regie-bijdrage: AnnetteWelling, Linde Notmeijer

Spelers:
Nico Assinck, Eric Dechnar, Nicole Honneff, Willie Luttikholt, Marcel Stoks, Fred Wolters.

 

Winteravond – 2005

Issue (improvisatie theater)

 

Twee jaar achtereen heeft theatergroep Merano het publiek geconfronteerd met spraakmakende, maar wat langere voorstellingen. Het publiek kon weer iets heel anders verwachten: de spelers zullen twee een-acters brengen, van ieder maximaal 45 minuten.

Winteravond van de vlaamse schrijver Hugo Claus beschrijft de merkwaardige verjaardag van de deftige weduwe De Vos. Uit verveling besluit ze niet thuis te blijven, maar een ruige volkskroeg binnen te stappen. Ze is aanvankelijk niet geïnteresseerd in het bezoek van haar zoon, maar haar nieuwsgierigheid wordt gewekt wanneer de excentrieke Rosa in de kroeg verschijnt. De saaie verjaardag loopt uit op een bizarre afrekening met het verleden.

In Issue worden Ben en David door de komst van de jonge Rik geconfronteerd met vooroordelen, gezapigheid, wallen, zichzelf en elkaar. De jeugdige charmes van Rik maken een puinhoop van het leven van dit VT-wonen-stel en brengen verlangen, ruzie en weemoed te weeg. Leidt dit alles tot overspel of inzicht? Issue is ontstaan vanuit improvisatie, kroegverhalen en verhitte gesprekken.

Regie: Tonny Wassili Ravier, Erna Nijeboer

Spelers:
Nico Assinck, Nick Coenen, Eric Dechnar, Nicole Honneff, Willie Luttikholt, Kevin Nanlohy, Marcel Stoks, Fred Wolters.

 

Kersentuin (Tsjechov) – 2004

Met ‘Kersentuin’ zet Theater Merano haar traditie in spraakmakend en verassend teksttheater voort. In het kader van dit Tsjechov-jaar zullen de spelers van Theater Merano het klassieke ‘Kersentuin’ brengen in een spectaculaire nieuwe bewerking voor 8 mannen en 1 vrouw.

Waarom laat Andrea haar echtgenoot achter in Parijs en keert ze terug naar haar landgoed in Rusland? Waarom treft ze haar verarmde familie aan in staat van verwarring? Waarom is haar oude jeugdvriend ineens zo zorgzaam? Deze en andere vragen zullen tijdens de voorstelling opgehelderd worden. Geschreven in 1904, is Tsjechov’s ‘Kersentuin’ niet enkel het verhaal over een familie met geldzorgen. Het landgoed en haar bewoners staan symbool voor het omgaan met noodzakelijke veranderingen, of desnoods het onvermogen daartoe.

Regie: Tonny Wassili Ravier

Spelers:
Nico Assinck, Clem Bongers, Nick Coenen, Nicole Honneff, Mark Mol, Kevin Nanlohy, Pieter Smits, Marcel Stoks en Fred Wolters.

 

Verlaten ruimtes (David Foley) – 2003

 

‘Verlaten Ruimtes’ (oorspronkelijke titel: ‘Sad Hotel’) markeert het 5e theaterseizoen van Theater Merano, en vertelt het verhaal van Tom, een in onmin geraakte toneelschrijver die zijn publiek een tragikomische terugblik geeft op zijn onstuimige leven. Een leven dat getekend wordt door onmogelijke relaties en een onontkoombare vlucht uit de werkelijkheid.

In drie aktes blikt hij terug op scènes uit zijn verleden, waarin hij zijn eigen onvermogen om liefde te voelen en te ontvangen toelicht. Daarnaast proberen de personen om hem heen wanhopig het hoofd te bieden aan hun eigen problemen. De schimmen die Tom in zijn hoofd achtervolgen maken dat hij zowel collega’s, familie als zijn vriend Frank in een manipulatieve levenswandel verstrikt.

De personages en de handeling zijn geïnspireerd op het leven van Tenessee Williams. Speciaal voor deze voorstelling is een nieuwe, literaire vertaling van het stuk gemaakt door Nico Assinck en Tonny Ravier.

Voor de relatief jonge spelers van Merano is het belangrijk plezier te hebben met theater en toneel. Daarnaast wordt er ook hard gewerkt aan individuele verbetering, om een kwalitatief goede theaterproduktie te kunnen brengen. De spelers hebben een voorkeur voor nieuw of modern teksttheater dat een onverwachte blik werpt op menselijke verhoudingen.

Regie: Tonny Wassili Ravier

Spelers:
Nico Assinck, Nick Coenen, Eric Dechnar, Nicole Honneff, Pieter Smits, Fred Wolters.

Voor meer foto’s

 

De Rhavian-spier (Frank Rieter-Lambers) – 2002

Onderstroom (improvisatie theater)

Met De Rhavian-Spier en Onderstroom zullen in één klap de vijfde en de zesde theaterproductie van Merano het licht zien. Dit seizoen breekt de groep met een kleine traditie: ondanks een voorkeur voor teksttheater, presenteert zij dit jaar ook improvisatietheater, Onderstroom. De tweeling Hannah en Daniël ontmoet elkaar na tien jaar. Deze ingetogen productie is tot stand gekomen door middel van improvisaties en associaties van de acteurs.

In De Rhavian-Spier zijn Dickie en Petra al jaren beste vrienden. Wanneer zij beiden een nieuwe relatie krijgen, betekent dat een forse ingreep in hun vriendschap. Beiden houden zich krampachtig vast aan voeger.

Regie: Karen Henning, Froukje Weidema

Spelers:
Nico Assinck, Jeroen Baas, Eric Dechnar, Marieke Frederiks, Nicole Honnef, Marcel Lubbers, Sanne Wins, Fred Wolters.

 

De dageraad (Frank Rieter) – 2001

 

Martin en Dianne wonen samen in een huis, allebei op zoek naar liefde, de tijd lijkt Martin niet mee te zitten hij heeft de ware jacob nog niet gevonden maar het ergste is nog, hij wordt 30!. Dianne heeft het allemaal wel goed voor elkaar. Ze geniet van het leven en haar vriendin. En met Martin als haar boezemvriend, kan haar toch zeker niets gebeuren?

Regie: Mark Kuilder, Mel Lambers
Spelers: Marco Langedoen, Fred Wolters, Ebby (miss), Roy Cremers, Esther v.d Zwart.

 

 

 

Al mijn zonen (Arthur Miller) – 2000

 

“Je hebt in deze wereld van die mensen die liever iedereen eerst zien hangen, voordat ze zelf de verantwoordelijkheid op zich nemen.”

Theater Merano komt met deze voorstelling van Arthur Miller. Het speelt zich af in Amerika, vlak na de Vietnam-oorlog. Deze oorlog sloeg diepe gaten in menig Amerikaans gezin. Zo ook bij de familie Keller, wiens zoon Larry nu al drie jaar vermist is. Zijn moeder is ervan overtuigd dat ze hem terug zal zien. De rest van het gezin wil het daar liever niet meer over hebben; zij richten de blik op de toekomst. Dan sluit de tweede zoon een oude bekende in zijn hart. Pltseling worden oude wonden met brute kracht opengescheurd. Er worden dingen gezegd die eigenlijk niet uitgesproken kunnen worden. Deze beweging lijkt niet meert e stoppen en er is geen weg terug. Noodgedwongen ziet iedere betrokkenen zich afstevenen op een pijnlijke confrontatie met het verleden.

Regie: Pieter van Terheijden

Spelers:
Nico Assinck, Esther Berends, Wiesje Daniels, Nicolas Hall, Mark Kuilder, Marco Langendoen, Marcel Lubbers, Baukje van der Veen en Fred Wolters.

 

 

Behouden omgang (Harvey Fierstein) – 1999

Ernst en humor in theaterstuk over aids

‘Aids belicht als verhaal van liefde, angst en jaloezie’. Behouden Omgang omvat drie eenakters van Harvey Fierstein, die ieder de thema’s veilig vrijen en aids vanuit een andere hoek belichten. Het stuk werd geschreven aan het begin van het aids-tijdperk, maar blijkt ook vijftien jaar later nog actueel. Fierstein gebruikt aids als kapstok voor universele thema’s als liefde, angst en jaloezie, waarbij noch de ernst, noch de humor uit het oog wordt verloren.
Uit de Gelderlander van 18 maart 1999

Een theaterstuk over veilig vrijen en aids. Het lijkt afgezaagd, maar theatergroep Merano heeft toch voor dit thema gekozen. “Hoewel het stuk werd geschreven aan het begin van de aids-epidemie, blijkt het vijftien jaar later nog steeds actueel te zijn”, aldus regisseur Frank Rieter. En voor zover ik weet is Behouden Omgang nog nooit in Nederland vertoond.”

Het stuk bestaat uit drie eenakters die ieder de thema’s ‘veilig vrijen’ en ‘aids’ op een andere manier belichten. Het bijzondere aan Behouden Omgang zit ‘m volgens Rieter in de ‘tijdloosheid’. “Ik heb al vaak theatervoorstellingen gezien die handelen over deze thema’s, maar meestal zijn ze erg gedateerd. Omdat in dit geval de problematiek niet de hoofdmoot van het verhaal vormt, kijk je door de gedateerdheid heen. Het gaat hier ook en vooral om de mooie karakters. En de humor. Want Fierstein schreef in zijn voorwoord: ‘Als je het stuk ooit gaat spelen, vergeet dan de humor niet’. Daar hebben we ons aan gehouden.”
Rieter is van mening dat het thema in Behouden Omgang op een mooie manier verwoord wordt. ” Dat maakt dat de kijker een indrukwekkende maar ook genoegelijke avond zal beleven.”.

Regie: Frank Rieter

Spelers:
Nico Assinck, Nicolas Hall, Joost Hermus, Mark Kuilder, Marc Langendoen, Sakia Reneerkens, Baukje van der Veen, Fred Wolters.